De ce sunt scumpe ciresele?

cirese

Inteleg ca ciresele in luna mai au costat peste 15 lei/kg, este legea cererii si ofertei. Nu inteleg insa de ce spre sfarsitul lunii iunie nu gasesc sa cumpar cirese mai ieftine de 8 – 9 lei/kg in timp ce producatorii se  plang ca decat sa le vanda pe nimic mai bine nu le mai culeg. In reportajul de pe Digi24 producatorii spun ca ei vind ciresele si pe 1 leu/kg, si ca nu le convine asta. O alta stire zice ca in Comarna, producatorii au dat ciresele si cu 50 bani/kg si ca ies in pierdere, asa ca prefera sa le lase sa se strice in copaci.

Ce zic vanzatorii din piete? Ca de obicei, se plang ca anul asta nu s-au facut cirese. Asta e motivul invocat pentru care in piete se vand cu minim 8 lei/kg. Una dintre cele doua parti inseamna ca minte: ori producatorii care se plang ca isi vand marfa pe nimic, de fapt cer preturi mari, ori vanzatorii practica adaosuri de peste 400% . Cert este ca consumatorii nu mai mananca cirese decat din gradina de la tara iar fructele se vor strica si pe tarabe, si in pomii producatorilor si poate unii vor incepe sa-si taie copacii.

Problema este ca intre producator si consumator se afla o entitate care nu adauga nici o plusvaloare produsului final si are control deplin asupra pretului. Vanzatorii au o abordare a carei scop final este profitul lor:

Sa luam situatia in care costul cireselor este de 2 lei/kg la producator si sa vedem cum ajung vanzatorii la un profit mai bun daca tin pretul sus:

Adaosul vanzatorului este de 100%, deci pretul ajunge la 4 lei/kg. Sa zicem ca vinde de 100 kg/zi. Rezulta vanzari de 400 lei/zi din care 200 lei sunt profit.

Al doilea scenariu este cel in care adaosul vanzatorului este de 500% deci pretul ajunge la 10 lei/kg. Vor vinde o cantitate mult mai mica, sa zicem de 9 ori mai putin, 11 kg/zi. Aici se vede ca vanzatorii nu sunt prosti la matematica, pentru ca chiar daca vanzarile sunt mai mici, la doar 220 lei/zi, profitul lor este aproape acelasi ca in varianta precedenta – 198 lei.

De ce s-ar complica vanzatorul sa depoziteze 100 kg sau mai mult/zi cand ar face acelasi profit daca ar tine doar 11-15 kg de marfa? Asta se intampla cand vanzatorul din piata intelege ca scopul lui este sa faca profit, nu sa vanda cat mai multe cirese.

This entry was posted in Indignari and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.