Feel and understand the Bern!

feel-the-bern-400x400

Social Democratia, curent ideologic al generatiei 2k?

Film in format opensource, cu noii debutanti promitatori: activistii occupy, voluntarii umanitari, hipsterii, freelancerii, antreprenorii in it, absolventii de studii umaniste, youtuberii, facebookerii.

Toate aceste grupuri sunt in esenta cu prevalente general interpretate ca stangiste. Prea putin ne mai pasa cine e gay, sau cine e chinez; actiunile sunt cele care definesc o persoana. In ce alte circumstante ar fi ajuns o melodie cretina din Corea de Sud in topcharturile mondiale? Vom avea educatie si asigurare medicala gratuite in urmatorii 10 ani si in SUA?

Bernie Sanders este ecoul care raspunde strigatului generatiei y in urma sutelor de marsuri si indicatorul ca progresam cu hotarare spre o paradigma politica noua de democratie participativa.

Implicatii Globale

De ce sunt graitoare alegerile din 2016 din America pentru ascensiunea social democratiei? America este un lider mondial intr-un sistem ierarhic global de state. Odata cu caderea cortinei de fier i s-a oferit sansa ideologiei liberale sa puna in aplicare la nivel global perceptele neoliberale. Decizia establishmentului american de a profita de pozitia de pierzator a Rusiei si de a-i acapara resursele a pus ultimele caramizi la nationalismul dinastiei Putin. Principala ingrijorare a Rusiei vis-a-vis de politica externa a SUA este caracterul duplicitar marcat pe actiunile sale. Logica este una a jocului cu suma zero in care doua grupuri de putere se lupta- unul pentru a castiga mai multa putere, celalalt pentru a-si pastra pozitia. Gasim in neoliberalism o ideologie care intampina o rezistenta acerba pe plan international si genereaza o serie larga de frictiuni.

Un social democrat anti-establishment ca Bernie Sanders va avea un impact puternic pozitiv in credibilitatea SUA ca lider vizionar spre o ordine mondiala echitabila si stabila.

This entry was posted in Pozitivisme and tagged , , , . Bookmark the permalink.